Geschiedenis

Geschiedenis van zwemclub “Woestduin” door mevrouw Paddy de Mooij

Zwemvereniging “Woestduin” werd opgericht op 26 april 1934. Oprichters waren het driemanschap Annie Alsem uit Driebergen, dokter Jungerius uit Doorn en een tot op heden onbekend lid van de KNZB.
In het begin waren wij een “droogstaande” zwemclub, omdat het buitenbad pas in april 1935 werd geopend. Pas op dat moment konden wij pas aan de slag gaan. Dat was echter wel koud, in open water! Uiteraard heb ik dat gelukkig niet mee hoeven maken. Voordat het buitenbad er was, zwom de zwemclub in het (toen) schone water van Rijn en Lek. Ja dat was toen mogelijk.
In de winter trainde de zwemclub in het sportfondsenbad in Amersfoort, in de zomer werd het buitenbad gebruikt voor polo en wedstrijdtraining en je kunt wel zeggen dat er druk gebruik van werd gemaakt.. Het binnenbad werd omstreeks 1971 geopend en onze amateurvereniging “Woestduin” had nu een behoorlijke uitgangspositie om zich verder te ontwikkelen.
In die dagen was onze beschermheer baron J.H.E. van Nagell, toen de burgemeester van Doorn. Het is niet bekend of hij ook meezwom, maar het was leuk om een burgemeester als beschermheer te hebben.
De zwemclub heette toen nog “Zwem- en poloclub Woestduin” Zo bleef het heten tot 1968, toen de poloclub werd opgeheven. Er waren toen geen trainers meer te krijgen, helaas, want een polotraining is intensief en nogal stevig en niet iedereen kan dit opbrengen.

Wat trainers uit die oude tijd? Een paar dan: Bart van Ommeren, Rijk Zeilstra, de heren Hoogenhout en Hes, Dick Kruidenier, Peter Herrot en Jan Polman. De laatste was in onze ogen best een toptrainer met veel diploma’s.

 

Benieuwd hoe onze website er 12 jaar geleden uit zag?
Bekijk het hier: zcwoestduin.nl/2006